SIMPOZION OMAGIAL
REVOLUŢIA ROMÂNĂ DIN DECEMBRIE 1989. DUPĂ 25 DE ANI

IRRD 1989 a marcat aniversarea a 25 de ani de la Revoluţia Română din Decembrie 1989 prin organizarea unui simpozion dedicat acestui moment unic din istoria recentă a României. Manifestarea a avut loc în cursul zilei de 18 decembrie 2014, la Senatul României, sala Avram Iancu. Alături de conducerea IRRD – directorul general Claudiu Iordache şi directorul adjunct, prof. univ. dr. Ion Calafeteanu – au luat cuvântul, printre alţii: Cazimir Ionescu, Adrian Sanda, Dumitru Dincă, Vasile Duţă, Daniel Perju, Nicolae Bănuţoiu, Marian Vasile, Bocăneț Nicolae, Dan Rădoi, Gheorghe Boroș.
Contestată sau eludată de-a lungul timpului, Revoluţia Română din Decembrie 1989 stârneşte polemici şi confuzii în rândul societăţii şi în prezent, la un sfert de secol de la producerea sa. Conştiinţa publică a fost şi este intoxicată cu tot felul de informaţii nocive, în timp ce vocea participanţilor la Revoluţie devine din ce în ce mai stinsă.
La împlinirea a 25 de ani de la eliberarea ţării de sub jugul dictaturii ceauşiste, IRRD i-a omagiat pe cei care în Decembrie 1989 şi-au riscat viaţa pentru dobândirea libertăţii. În acest cadru, participanţii la Revoluţie au putut să-şi exprime opiniile despre modul în care acest fragment dramatic al istoriei naţionale a schimbat vieţile oamenilor.
Vorbitorii au abordat chestiunile ce accentuează neclarităţile oamenilor privind Revoluţia, punctând, de asemenea, impasul şi clivajul social în care se află România, după 25 de ani de libertate.
Evenimentul s-a bucurat de prezenţa unui public numeros: membri ai Colegiului Naţional şi Consiliului Ştiinţific al IRRD, istorici, revoluţionari şi jurnalişti.

DSCN1809

DSCN1812

DSCN1813

DSCN1818

DSCN1821

DSCN1824

DSCN1827

DSCN1832

DSCN1839