meserotunde2

BUCURESTI

Masa rotunda organizata de IRRD

Certitudinile si controversele Revolutiei din Decembrie 1989

Institutul Revolutiei Romane din Decembrie 1989 a organizat în ziua de 13 mai 2009, la Muzeul Tãranului Român din Bucuresti, masa rotundã cu tema „Revolutia din Decembrie 1989– certitudini si controverse”.

 

Asa cum era de asteptat, aceastã manifestare stiintificã s-a bucurat de un real interes din partea istoricilor, dar si a publicului dornic sã cunoascã adevãrul despre evenimentele desfãºurate acum 20 de ani în România. A fost un bun prilej de a pune fatã în fatã interpretãrile diferite ale celui mai important eveniment din istoria recentã a României, eveniment care a dus la rãsturnarea dictaturii lui Ceausescu si a deschis calea unor transformãri fãrã precedent ale societãtii romanesti.

 

Printre vorbitori s-au numãrat fostii presedinti ai Romaniei, Ion Iliescu si Emil Constantinescu, profesorul univ. dr. Gheorghe Buzatu, scriitorul Alex Mihai Stoenescu, liderii revolutionari Claudiu Iordache, Lorin Fortuna, Dumitru Mazilu, Petre Roman, Gelu Voican Voiculescu, amiralul in retragere Stefan Dinu, generalul in retragere Mircea Chelaru si altii.

 

Stenograma dezbaterii va fi publicatã într-un numãr viitor al Caietelor Revolutiei, revistã editata de Institutul Revoluþiei Roâmâne din Decembrie 1989.

IMG_4194m

IMG_4272m

la microfon – Lorin Fortuna

IMG_4272m

P1040394m

academician Dan Berindei, prof.univ. Adrian Cioroianu

IMG_4283m

actorul Dorel Visan

P1040396m

academician Razvan Theodorescu

IMG_4312m

presedintele Ion Iliescu, presedintele Emil Constantinescu, Claudiu Iordache, prof.univ. Dumitru Mazilu

P1040497m

generalul Nicolae Spiroiu

Masa rotunda dedicata evocarii primei structuri legislative revolutionare:

Consiliul Provizoriu de Uniune Nationala

Institutul Revolutiei Romane din Decembrie 1989 a organizat in ziua de 12 februarie 2007, la Palatul Parlamentului, masa rotunda cu tema “18 ani de la infiintarea Consiliului Provizoriu de Uniune Nationala”.

Au participat la o dezbatere colocviala, evocatoare, fosti membri fondatori ai CPUN – prima structura legislativa de tranzitie, care a asigurat dialogul politic in cele 100 de zile post-revolutionare, in vederea pregatirii alegerilor parlamentare si prezidentiale din 20 mai 1990. Dincolo de opiniile contradictorii si incidentele neplacute, cei prezenti au evocat acele momente de inceput ale democratiei romanesti, au aratat deopotriva plusurile si minusurile din activitatea acestui organism, dar si faptul ca multe din idealurile Revolutiei n-au fost implinite in cei 18 ani de tranzitie a societatii romanesti la democratie si economie de piata.

Printre vorbitori s-au numarat: Ion Iliescu, Eugenia Iorga, Radu Campeanu, Dumitru Mazilu, Lorin Fortuna, Nica Leon, Claudiu Iordache, Ion Manzatu, Adrian Constantin.

Au fost prezenti, de asemenea, Adrian Nastase, Petre Roman, N.S. Dumitru, Constantin Ionescu, Victor Surdu, Victor Stanculescu, Iosif Boda, Cazimir Ionescu, Dan Mircea Popescu, Radu Silaghi.
Manifestarea a oferit, s-ar putea spune, un bun prilej de reconstituire a unui moment de istorie din istoria recenta a Romaniei.

colajmasarotunda

BUCURESTI

Institutul Revolutiei Romane din Decembrie 1989 a organizat, in ziua de 19 decembrie 2008, ora 11.00, la Palatul Parlamentului, sala Nicolae Balcescu, sesiunea anuala de comunicari stiintifice cu tema Fortele de ordine, paza si represiune in timpul Revolutiei din Decembrie 1989.

Alocutiunea de deschidere a manifestarii a fost rostita de domnul Ion Iliescu. Au fost prezentate urmatoarele comunicari:

Ion Constantin – Securitatea in anii ’80 ai secolului trecut. Cateva consideratii; Claudiu Iordache – Represiunea in timpul Revolutiei din decembrie 1989; Dumitru Mazilu – Studiu de caz. Revolutia traita; momente terifiante; Radu Ciuceanu – Securitatea in ultimele ei zile; Dragos Zamfirescu – Reactia structurilor de represiune in judetul Harghita in zilele Revolutiei; Remus Macovei – Colaborarea dintre M.Ap.N si M.I. in decembrie 1989; Petre ROMAN – Represiunea la Baricada de la Inter-Bucuresti; Lorin FORTUNA – Crimele comise in Spitalul Judetean din Timisoara impotriva unor raniti in Revolutie; Florin SPERLEA – Reactia Armatei la actiunile diversioniste din timpul Revolutiei; Constantin BUCHET, Marian COJOC – Trupele de securitate in timpul Revolutiei din decembrie 1989; Ioan SCURTU – Cuvant de inchidere.

poza-program

TIMISOARA

Asociatia Victoria a Luptatorilor in Revolutie din Timisoara organizeaza urmatoarele manifestari dedicate celei de a 19-a aniversari a Revolutiei Romane din Decembrie 1989:
– Dezbatere cu tema De la Revolutie la Democratie. Este Romania un stat handicapat din punct de vedere constitutional? – joi, 18 decembrie, orele 16.00-19.00, Sala Mare de Consiliu a Consiliului Judetean Timis;

– Simpozion cu tema: Revolutia Romana din Decembrie 1989. Fapte – Semnificatii – Implicatii – vineri, 19 decembrie, orele 16.00-19.00, Sala Mare de Consiliu a Consiliului Judetean Timis;

– Adunarea Solemna si Spectacolul aniversar dedicate aniversarii declansarii Revolutiei din Decembrie 1989 si declararii orasului Timisoara ca primul oras eliberat de dictatura comunist-ceausista – sambata, 20 decembrie, ora 10.00, Sala Mare de Consiliu a Consiliului Judetean Timis, respectiv orele 18.00-20.00, in Piata Victoriei (in colaborare cu Casa de Cultura a Municipiului Timisoara, in calitate de organizator principal).

afis