2007

“LUNETA” si eroii ei, dupa 20 de aniVa mai amintiti? La 10 aprilie 1987, la orele 5.40, dimineata, a fost incendiat “Arcul de triumf” ridicat la intrarea in Complexul Expozitional din Piata Scanteii intru proslavirea “Epocii Nicolae Ceausescu”; la 4 decembrie 1987, tot la orele 5.40, dimineata, a luat foc statuia lui Lenin din Piata Scanteii; la 29 aprilie 1988 a fost raspandita in Bucuresti prima publicatie-manifest anticeausista si anticomunista, intitulata “Luneta”, care, in decembrie 1989, ajunsese la 11 numere.Aceste actiuni au fost puse la cale de tipograful Valentin Hurduc, sprijinit de cativa colegi de la Combinatul Poligrafic “Casa Scanteii” si de prieteni apropiati, in semn de protest impotriva regimului comunist din Romania si a dictaturii lui Nicolae Ceausescu.

Institutul Revolutiei Romane din Decembrie 1989,impreuna cu Primaria localitatii Otopeni, a organizat, miercuri, 11 aprilie 2007, la Casa de cultura “Ion Manu” din Otopeni,  o intalnire cu autorii temerarelor actiuni de protest de acum 20 de ani. Valentin Hurduc si camarazii sai au povestit despre momentele dificile prin care au trecut si pericolele la care au fost expusi. Domnul Claudiu Iordache a inmanat Diploma de onoare a IRRD urmatorilor: Valentin Hurduc, Stefania Viorica Hurduc, Anisoara Gheorghe, Marian Gheorghe, Ioan Nicolae, Mihai Stan, Marcel Cuciuc, Mihai Cuciureanu, Eugen Suciu, Marcel Ungureanu
 

otopenimic

 

Cu sprijinul I.R.R.D
Un monument dedicat luptatorului anticomunist Liviu Corneliu Babes

 

liviumic

In luna martie a anului 2007, reprezentanti ai conducerii Institutului Revolutiei Romane din Decembrie 1989 au participat, la Brasov, la dezvelirea unei placi memoriale dedicata luptatorului anticomunist Liviu Corneliu Babes (1942-1989). Amplasata in fata Bisericii ortodoxe din Poiana Brasov, in apropierea partiei de ski unde, in urma cu 18 ani, pictorul Liviu Corneliu Babes si-a dat foc in semn de protest fata de regimul comunist, placa memoriala, creatie a artistului brasovean George Jipa, a fost realizata prin contributia financiara a I.R.R.D, precum si cu sprijinul Asociatiei Ziaristilor si Oamenilor de Cultura din Brasov si al Primariei municipiului Brasov.In ziua de 2 martie 1989, pe partia Bradul din Poiana Brasov, in vazul a sute de oameni, intre care multi turisti straini, Liviu Corneliu Babes si-a dat foc. Prin acest gest suprem de razvratire, el a trimis lumii un mesaj cat se poate de edificator despre regimul de lagar din Romania comunista.

liviu2mic
De-a lungul timpului au avut loc modeste manifestari in memoria eroului brasovean. Prin Decretul nr. 206, din 2 iunie 1997, a fost promulgata legea privind declararea ca erou martir a lui Liviu Corneliu Babes.